Sobre el culto al método o el formalismo metodologico como ritualización

http://manueldelgadoruiz.blogspot.com.es/2015/01/sobre-el-culto-al-metodo-o-el.html

  • Josep Sans Escolà No acabo d’entendre aquesta fòbia a la ritualització quan els humans reproduïm conductes perquè els resultats finals són satisfactoris mentre ho son. Evidentment el mètode es una ritualització però això no el devalua en absolut. En el propi i profund sentit del mètode, per exemple el científic, ja es considera que no existeixen les veritats absolutes sinó que la certesa sempre es revisable i reavaluable. El mètode no es mes que una eina que indubtablement condiciona el resultat, però mentre no en tinguem un altre de millor inevitablement l’hem de fer servir. Com deia Groucho Marx: ” Aquests son els meus principis, si no li agraden en tinc d’altres”. El que cal es considerar els resultats sempre susceptibles de revisió, fugint de dogmatismes. Molta humilitat.
  • Gabriel Jaraba No crec que sigui fòbia a la ritualització; es tracta simplement de dur el pensament crític més enllà: distanciar-se de la pròpia eina pensada per distanciar-se de “les coses”. És a dir, prendre perspectiva per no confondre el mapa amb el territori, el model amb la realitat, la narració amb el fet. O com diu Pi de la Serra, oblidar el llegir de tant escriure.
  • Djon Calamidade Molt bé Manel! Hegel plantejava la imatge del mapa que sortirà d’acord amb qui el dibuixa (si estàs borratxo no vegis quin mapa!). Lévi-Strauss dins “El pensament salvatge” cita Simpson, no sé si era un físic (un cos, vaja, ha ha ha!), que diu: “Tot el que volen els cientìfics és ordre.” Com classifiques allò que és perpètuament dinàmic, que ara és això i ara allò altre, dia i nit (Victor Turner cita l’espiritualista místic Jakob Bohme quan diu que dins ell hi és el sí i el no), talls, curtcircuits, paradocxes, sentits que es perden pel camí i significats canviants. Per més distanciament que puguem prendre com a científics, aquesta perspectiva sempre estarà mediatitzada per dimensions socials col.lectives i per vicissituds biogràfiques. Per tant no hi ha res més científic que deixar ben clar a partir de quin marc d’experiències i de representacions articules el que en Gabriel en diu perspectiva i que no és sinó mirar de compondre, humilment sí, això que en diem el coneixement científic. Que no deixa de ser una part petitona del coneixement. Josep, no es tracta de fòbia, simplement no has entès el que planteja el Manel. Sobre afers epistemiològics, llegeix-te T.S. Khun, “L’estructura de les revolucions científiques” i així veuràs que acadèmia científica i ciència no són la mateixa cosa. I que l’amor al full salarial no és equiparable a l’amor a una construcció del coneixement científic que a més, òbviament, mai no podrà de deixar de ser interpretat en termes crítics perquè el pensament és en si mateix crític. O bé estudia antropologia i veuràs com al llarg de 150 anys els antropòlegs han creat i han arrasat teories, conceptes i metodologies pròpies i alienes i per què. Relacionem dimensions micro i macro, les situem en contextos històrics, analitzem processos, estructures i situacions, i finalment no fem sinó pescar moments de processos socials… Vegeu el començament d’un text gnòstic de fa 1.500 anys: “Jo sóc la puta i l’honrada…” Jo sóc la puta i l’honrada, és clar que sí!!! Bon any i molts viatges interstel.lars!!!


    Josep M Sans: Agraeixo el comentari aclaridor. Rellegint al Manel certament no és fòbia a la ritualització però si que li dona un to pejoratiu. I estic d’acord que els rituals sovint comporten alienació però també es cert que tenen caràcter evolutiu. Respecte al mètode científic aplicat a una realitat canviant (totes ho són) podria caure en la obsolescència si no es dotés de una premissa indispensable: ha de ser dinàmic perquè sigui vàlid. Ha sigut un plaer aquest debat. En Manel sempre em resulta atractiu el que diu al tenir una mirada ben diferent de la meva.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s